Училища

Доста свободни места в СУ след второ класиране

365 са незаетите места в Софийския университет след второ класиране, показват обобщените резултати, цитирани от „Сега“. Други 575 са приети над определената държавна поръчка заради дублиране на баловете на кандидатите.

Има специалности, в които се регистрира почти нулев интерес. Такива са физиката сред дамите и някои икономически специалности.

При 30 места за жени в икономика с английски, класираните са едва десет. Компания ще им правят осем мъже.

Няма класирани жени за обучение по химия и физика, инженерна физика, комуникации и физика и електроника, физика, физика и математика. 17 кандидати по-малко са класирани сред жените за обучение по химия. Свободните места за приложна математика са 6 места, а за статистика – осен. Незаети са десет места в специалност руска филология. 13 бройки в славянски филологии остават свободни за третото класиране.

Мъжете като цяло избягват специалности на чужд език, а програмите по природните науки се радват на по-голям интерес в сравнение с жените.

Като цяло свободните места са в по-неатрактивните за масовия вкус специалности. Това значи, че ако те са записани дори и в края на листа с желания, само и само кандидатът все пак да стане студент – желанието му е на голям процент изпълнено, макар и след трето класиране.

Сред специалностите, в които заради дублиране на балове са приети повече кандидати, са медицина, история, предучилищна и начална училищна педагогика, информатика, българска филология, комуникация и физична електроника и др. Малко над държавната поръчка са и класираните кандидати за право.

Записването на приетите ще бъде от днес до петък включително. Резултатите от третото класиране ще бъдат обявени на 14 август, а щастливците ще потвърдят желанието си да учат в СУ от 15 до 17 август.