Ученици

Добри Чинтулов влиза в конспекта на седмокласниците

Бъдещите седмокласници ще трябва да се подготвят върху произведенията на допълнителен автор за предстоящия изпит – Добри Чинтулов, който влиза в конспекта с произведенията „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, балкан стене“.

Както Teacher.bg вече писа, по български и математика учениците ще трябва да се готвят върху изучаваното от целия прогимназиален етап – пети, шести и седми клас.  Изключение се прави за литературата – през 2019 г. произведения ще са само от VII клас, през 2020 г. ще се включи и VI. клас, а през 2021 г. – и V. клас.

От просветното министерство коментираха и датите за национално външно оценяване. Те ще са в средата на юни. Според ръководството дори и да има промени, те ще са минимални.

Последните новости отново разгневиха някои родители. Според тях е възможно 2 януари да бъде обявен за почивен, за сметка на един ден от междусрочната ваканция.

А удължаването на учебната година с две седмици, според МОН, следва вече написаните правила. „Нормативната наредба изисква националните външни оценявания да се провеждат не по-рано от 2 седмици преди приключване на учебната година”, казва Евгения Костадинова от дирекция „Съдържание на предучилищно и училищно образование“.

Вторият задължителен изпит от Националното външно оценяване – математика, също ще претърпи корекции: тестовите задачи с избираем отговор ще са с една повече – 17, а задачите с пълно описание и аргументиране, се увеличават от 2 на 3. Задачите с кратък отговор намаляват от 6 на 5.

Източник: btvnovinite.bg