Мнения

Днес се открива VІІ Европейският форум за новаторско образование

Форумът предоставя възможност на учителите новатори от цяла Европа да бъдат част от общност на практикуващи, да сътрудничат и обменят опит с колеги, да имат достъп до качествени образователни продукти, разработени от други учители и да приемат предизвикателството да прилагат преподаване от следващо поколение – с използването на информационни и комуникационни технологии.

 

По време на форума Microsoft ще обяви Меморандум за споразумение на програмата Partners in Learning (Partners in Learning Memorandum of Understandings) – важен документ, с който Microsoft поема ангажимент за инвестиции в образованието в региона.

 

Всяка година учителите новатори представят техни образователни проекти по време на форума. Водещи умове представят в лекции новостите и последните научни открития в образованието. Миналата година Teacher.bg представи лекциите от форума (вж. по-долу), провел се във Виена, както и някои от най-интересните проекти.

 

Тази година България ще бъде представена с проект, разработен на базата на софтуера Envision на Microsoft. Втори клас (с класен ръководител Румяна Неминска) на столичното 97 СОУ „Братя Миладинови“ е едно от пилотните училища, в които се преподава по този начин. Подробности за проекта са публикувани тук.

 

Представяните от учителите проекти участват в съревнование в различни категории. В миналогодишния форум, провел се от 24 до 26 март, българският проект „Пътешествие из България” спечели една първа и една втора награда. Проектът бе безапелационен победител в категорията „Изборът на учителите”, която се присъжда с гласуване на всички учители – участниците във форума (над 150). Втора награда българският проект спечели в категорията „Иновации в съвместната работа” (Innovation in Collaboration). Наградата в тази категория се присъжда от международно жури от представители на 25 държави.

 

Светлана Иргалиева, преподавател по География от малко селище в Западен Казахстан, спечелила първа награда в локалния конкурс и следователно участие на европейските финали в Европейския форум за новаторско образование 2010, споделя: „Microsoft промени живота ми драматично. Преподавам География и реших да придобия сертификат в областта на ИТ. Скоро ще взема първият си изпит. Компютрите са отлично средство за взаимодействие с учениците и впечатляващ начин образователният процес да бъде направен увлекателен за всички участващи.”

 

Европейският форум за новаторско образование е част от програмата „Партньори в познанието” на Microsoft, която цели да промени начина, по който ИТ се използват в образованието и вследствие на това да бъде увеличен образователният потенциал и усвояването на знанието, което е ключов елемент от бъдещето.

 

Теодор Милев, ръководител на програмата „Партньори в познанието” за Централна и Източна Европа и бивш управляващ директор на Майкрософт България казва: „Програмата Партньори в познанието досега е променила живота на повече от 135 млн. ученици, учители и създатели на политики в образованието в 110 държави.”

 

Лекции от VІ Европейски форум на учителите новатори, Виена 2009 г.: