Учители

Образователен проект, базиран на Envision отличен с награда на VІІ Европейски форум за новаторско образование в Берлин

Проектът е базиран на софтуерния продукт „Енвижън”, разработен за целите на началното и основното образование от екип студенти-бакалаври от Tехнически университет – София, с който те представиха България на световните финали на състезанието “Imagine Cup 2009”, организирано ежегодно от Майкрософт. Ето какво сподели Румяна Неминска, един от българските представители на Форума и класен ръководител на втори клас в столичното 97 СОУ „Братя Миладинови“, едно от пилотните училища, в които се преподава по този начин:
 
„Много съм развълнувана от класирането ни на полуфинала на „Седми Европейски форум на учители – новатори”. Днес нашият български екип – Деси Миленкова и аз, Руми Неминска, получихме една наистина престижна оценка. Да представяш своята иновативна дейност, да представяш постиженията в българското образование пред  Европейския образователен елит е наистина вълнуващо и предизвикателно. Но и да бъдеш високо оценен – това вече е чест и отговорност. Това е оценка за една изключителна екипна работа между наука – предприемачество и средно образование. Благодаря за цялостната подкрепа на Майкрософт – България и на Министерството на образованието, младежта и науката!” 
 
Огнян Киряков подчерта, че Майкрософт има дългосрочен ангажимент към българското образование чрез програмата си „Партньори в познанието”. Той добави: „Важно е образованието да е адекватно на заобикалящия ни дигитален свят и с технологиите на Майкрософт това се случва днес, а не в някакво далечно и неопределно бъдеще.”
 
Десислава Миленкова, учител в 137 СОУ добавя – „Да си на такъв форум е чест! „Сверяваш“ часовника си с другите европейски държави и създаваш нови партньорства. Радвам се, че България участва с два прекрасни проекта. Но съм особено щастлива, че нашия проект продължава напред.“
 
Форумът, който събира повече от 200 учители от 40 страни,  предоставя възможност на учителите новатори от цяла Европа да бъдат част от общност на практикуващи, да сътрудничат и обменят опит с колеги, да имат достъп до качествени образователни продукти, разработени от други учители и да приемат предизвикателството да прилагат преподаване от следващо поколение – с използването на информационни и комуникационни технологии.
 
По време на форума Microsoft ще обяви Меморандум за споразумение на програмата Partners in Learning (Partners in Learning Memorandum of Understandings) – важен документ, с който Microsoft поема ангажимент за инвестиции в образованието в региона. Теодор Милев, ръководител на програмата „Партньори в познанието” за Централна и Източна Европа казва: „Програмата Партньори в познанието досега е променила живота на повече от 135 млн. ученици, учители и създатели на политики в образованието в 110 държави.”
 
Всяка година учителите новатори представят техни образователни проекти по време на форума. Водещи умове представят в лекции новостите и последните научни открития в образованието.
 
 Представяните от учителите проекти участват в съревнование в различни категории. В миналогодишния форум, провел се от 24 до 26 март, българският проект „Пътешествие из България” спечели една първа и една втора награда. Проектът бе безапелационен победител в категорията „Изборът на учителите”, която се присъжда с гласуване на всички учители – участниците във форума (над 150). Втора награда българският проект спечели в категорията „Иновации в съвместната работа” (Innovation in Collaboration). Наградата в тази категория се присъжда от международно жури от представители на 25 държави.
 
Европейският форум за новаторско образование е част от програмата „Партньори в познанието” на Microsoft, която цели да промени начина, по който ИТ се използват в образованието и вследствие на това да бъде увеличен образователният потенциал и усвояването на знанието, което е ключов елемент от бъдещето.