Мнения

Днес е Денят на християнското семейство

На датата 21 ноември Светата Православна църква чества Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и младеж. Преданието е, че на този ден тригодишната Богородица, която е била обречена на Бога още преди раждането си, се е изкачила сама по 15-те стъпала в храма.

Когато навършила три години, родителите й я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.