Училища

Диян Стаматов: МОН не може да се справи само с проблема със сигурността в училищата

Скандалът между тийнейджъри, който завърши със стрелба на метри от столичното 26 СОУ „Йордан Йовков“ в кв. „Княжево“ за пореден път повдига въпроси като: „Как да се справим с агресията?“, „Как да се гарантира сигурността в училищата?“

В „Денят започва“ по БНТ темата коментира заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

„Досега винаги съм се притеснявал от либералния, свободен достъп до училищата в страната. Според мен е крайно време това да се промени, заяви той. По думите му има липса на комуникация с най-добрите ученици, на което също трябва да се обърне внимание.

Охраната и сигурността в училищата е един от най-важните приоритети на ръководството на Образователното министерство. В момента се разработва национална програма за сигурна и стабилна училищна сграда и затова през 2016 г. са предвидени 1,5 млн. лева, увери заместник-министърът и добави, че не е по силите единствено на МОН да се справи с проблема – създаване на добра и стабилна охрана. Необходими са усилията на много ведомства, вплетени в едно, подчерта Стаматов.

Според него на предстоящата междуведомствена среща трябва да се изговори абсолютно всичко, свързано със съществуващите проблеми, които са в сигурността, второто е възможността да има много по-съвременна и адекватна охрана, трето – охранителите, които следят за пропускателния режим, да са отговорни хора.