Учители

Новите технологии са възможност за създаване на качествено образование

В сръбската столица Белград в рамките на два поредни дни, 26 и 27 февруари, се проведе традиционната регионална конференция „Нови технологии в образованието“, която начерта главните насоки в развитието на сферата не само в регионален, но и в световен мащаб.

Чистите технологии не трябва да се възприемат като инструмент, а като възможност да се създаде среда, която ще ни позволи да създадем качествено образование. Това бе есенцията в изказването на ресорния министър Срджан Вербич, който откри конференцията пред няколкостотин души в Експо центъра в Белград.

Участниците обаче бяха в пъти повече, разпределени в различни модули, в които се коментираха конкретни теми и казуси в областта на началното, средното и висшето образование, а също така бяха засегнати въпроси в областта на обучението на деца със специални образователни потребности. Бяха разисквани тенденциите в развитието на сферата, новите начини за лидерство и демонстрирани добри практики в училищата в страната.

На събитието беше споделен опит и от чужбина, с помощта на серия от лекции и презентации на доказали се образователни експерти.

Форумът показа и на практика достиженията на съвременните технологии. Близо 20 компании от Великобритания (събитието е организирано със съдействието на British Council – б.а.) показаха най-новите си образователни решения с помощта на технологиите. Панаирната част включваше презентация на различни проекти, мобилни приложения, възможности за електронно обучение и д.р.

Съвременните технически средства, които са навлезли толкова навътре в живота ни имат и невероятно предимство – да дадат нов облик на старите и изпитани методи на обучение. Нещо, което също бе презентирано на форума.

В следващите дни Мрежата на учителите новатори Teacher.bg ще представи някои от презентациите, отнасящи се за средното образование, чиито опит би бил напълно приложим и у нас.