Институции Ученици Училища Учители

Диян Стаматов: МОН иска 14,5% увеличение на заплатите на учителите през 2022 г.

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага на Министерството на финансите за 2022 г. с 14,5% да е увеличението на заплатите на учителите, съобщи Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Той представя информация от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование, предава dir.bg.

„Според информация от МОН за предложения в републиканския бюджет за 2022 г. се предвиждат 3,8 процента от БВП за образованието, като да има още 834 млн.лв. над средствата за 2021 г.“, пояснява Стаматов. Тези допълнителни средства ще се използват за следните дейности: 380 млн. лв. за увеличение на заплатите със средно 14,5 и 11,5 процента на стълбовете на единните разходни стандарти; 80 млн.лв. за увеличение на средствата за издръжка на училищата (за електроенергия, гориво, вода). Предвидени са средства за обхват на четигодишните деца и за компенсиране на неприетите деца в детските градини.

За 2022 г. са предвидени също 120 млн. лв. за изграждането на училища и детски градини; 92 млн. лв. – за Национални програми за образованието (най-много за обезщетения); 4,5 млн. лева – за стипендии за защитени професии; увеличение с 30% на средствата за безплатни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от първи до четвърти клас; 8 млн. лв. за частните образователни институции; 40 млн. лв. за обновяване на училищните автобуси.

Социалните партньори вече са подкрепили предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г. Близо 5 млрд. лева са предвидените разходи за предучилищното и училищното образование за догодина. Към тазгодишните 4,446 млрд. лева (3,6 процента от БВП) са поискани допълнително още 834 млн. лева. Те ще обезпечат повишение на учителските заплати според ръста на средната работна заплата в страната, ще покрият съществуващи в момента дефицити и нови дейности по основните политики. В поискания допълнителен ресурс е разчетен и 20 процента ръст в стандартите за издръжка на един ученик и паралелка.

МОН иска също повече средства за обхвата на четиригодишните деца в задължителна предучилищна подготовка. По-големи суми са предложени за подобряване на материална база, за дофинансиране на транспортни разходи на учениците, за обновяване на автопарка от училищни автобуси, за стипендии и за хранене на децата от задължителната предучилищна подготовка, и за учениците от първи до четвърти клас.

Източник: dir.bg