Институции Училища

Директор: Проактивността трябва да тръгва от училището

Диян Стаматов, директорът на столичното 119-о училище и общински съветник, разкри защо днес вече училището трябва да привлича децата и техните родители и къде са младите учители.

„Учителските заплати дълго време бяха неглижирани, защото дълго време имаше лошо отношение, но последните три години се наблюдава ръст на заплащането. Стъпките вървят в правилната посока. Заплатата е най-важното нещо, за да може един учител да остане в професията си. Затова е добре да се подхожда дори с по-смели крачки.

Освен заплатата обаче, има и друга по – важно нещо е самата среда и отношението вътре.

Материалната база в много от училищата вече е на едно много високо ниво. Колкото е по – уютно едно училище, кабинетът е комфортен, един учител се чувства много по-спокоен.

На следващо място е важна и една квалификация и как да се преподава по – интересно особено нещо трудно и да се привлече вниманието на децата. Колкото повече се променят методите и подходите, толкова по – интересно става. Отдавна не е възможно да се привлече вниманието на ученика“, заяви Стаматов пред novini.bg.

„За да се случва това обаче, учителят се нуждае от една много съвременна квалификация, но предложенията на висшите заведения са от преди 2000 година“, каза той.

„Обществото ни няма добро отношение към всяка институция – образование, здравеопазване, полиция. Всеки един човек смята, че много бързо трябва да получи най – доброто за себе си, но в образованието резултатите са бавни – те се получават след 4 или 8 години и затова доверието е най – важно. На много места обаче доверието е скъсано.

Проактивността трябва да тръгва от училището, училището трябва да стимулира родителите, независимо дали те искат или не искат да сътрудничат.

Училището е това, което трябва да привлича родителите“, обясни директорът.

Диан Стаматов разкри още как се стимулира мисленето на децата и защо в нас остават спомените за топлина и наученото за начина на мислене.

Източник: novini.bg