Ученици Училища

Деца спят на пода в столична забавачка

Деца от столичната 124 ДГ „Бърборино“ се налага да спят върху матраци на пода във физкултурния салон, заради ремонт в забавачката.

За проблема сигнализираха родили на малчуганите като излязоха на протест. Те се оплакаха, че децата им са принуди да спят на матраците, както и да делят три тоалетни.

„172 деца от 6 групи учат в първа, втора и трета група смесени заедно. Писали сме на всички компетентни институции, те си прехвърлят проблема. Има деца, които спят на матраци на земята. Децата имат неколкократен прием на инсулин. Трябва да могат да спят, за има компенсиране на кръвна захар. Едните спят, другите им пречат“ сподели една от протестиращите жени пред Bulgaria ON AIR. Хората са категорични, че няма достатъчно легла в детската градина и се мислят алтернативни варианти. Родителите са съгласни на диалог, но по думите им от септември миналата година компетентните институции не намират решение на проблема.

Директорката на забавачката Теменужка Димитрова обаче обясни, че за всяко дете има легло. „Не съм видяла някой да спи на пода или на матрак. Големите деца просто не обичат да спят. Ние решаваме как да организираме почивката на децата“, коментира Димитрова.

Кметът на район „Красно село“ Христо Апостолов пък даде обещание, че ситуацията ще се нормализира през януари. „Писани са жалби, хората имаха притеснения, че ремонтът на градината няма да приключи в срок. Срокът за приключване е февруари 2020 г. Тази ситуация е временна. Наистина е неприятно, че много деца са на едно място. Готов съм да приема всичко, което родителите предложат. Хората от четвърта група бяха категорични, че не искат да местят децата си. Другият вариант е да затворим градината и 160 деца да не идват“, заяви още районният кмет. Протестиращите родилите обаче се опасяват, че ремонтът на детската градина няма да приключи в срок. Апостолов заяви, че е готов да носи наказателна отговорност, ако срокът не бъде спазен.

Източник: monitor.bg