Училища

Деца мръзнат в студа докато чакат автобус за училище

Деца от търговищко мръзнат в студа, докато чакат училишни автобуси. Причината е както нормална – зимното време, така и факта, че в малки населени места в областта бяха закрити училища и ученици от първи до осми клас са принудени да пътуват до школата си.

Докато мине автобуса обаче се стои навън, а тази част на България е известна със суровото си време в тези месеци. Обособени места, където да се влезе и да се изчакат машините няма, съобщава bTV.

Около 70 ученика от село Дългач се превозват на два курса. Първи са по-големите, малките чакат втората обиколка. Някои се бутат в близкото магазинче, което обаче невинаги може да поеме желаещите. А навън нерядко е студено, може и да вали.

Проблемът може да се реши с обособяването на помещения, където да се изчакват автобусите. Не само в Дългач обаче това е затруднено, тъй като съществуват традиционните неуредици около определяне на собствеността им. За това се минава през процедури, които все още не са завършили.

От Общината в Търговище са дали срок на селските управници до следващата седмица да намерят помещения. Вече са осигурени печки и дърва за отопление, за да няма студуващи ученици.