Ученици Училища

Деца в Стара Загора – ощетени на изпита по математика след 7 клас?

Излязоха резултатите от изпитите за седмокласниците.

Както Teacher.bg писа, тe могат да бъдат проверени на сайта на Министерството на образованието.
110 ученици от 6-то основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора могат да бъдат ощетени в оценките по математика заради сериозен пропуск при провеждането на матурата. Слабо вероятно е децата да бъдат компенсирани, защото материалите им вече са предадени, а втора дата за провеждане на такъв изпит няма.

Така наречената малка матура по математика се проведе на 19 юни. За разлика от връстниците си в страната, седмокласниците от 6-то ОУ в Стара Загора получават листовете с математическите формули едва във втората част на изпита.

„Не са им предоставени формулите в първия модул, а са им предоставени във втората част, когато вече реално тези формули не са били толкова необходими. Даже въобще“, споделя баща на ученик.

По думите на родителите, децата нееднократно са поискали формулите от квесторите още в първата част на изпита.

Според Любомир Любенов, дългогодишен преподавател по математика и човек, подготвил десетки деца за олимпиади в страната и чужбина, фалът с формулите може и да не повлияе върху оценките на учениците. Но е факт, че на фона на връстниците им от страната, седмокласниците от това училище са в неравнопоставено положение.

Оценката от външното оценяване след 7-ми клас по математика е решаваща за кандидатстване в профилираните гимназии. Според указанията на МОН, председателя на изпитната комисия и директорът на училището е трябвало да инструктират квесторите преди изпита.

Директорът на 6-то основно училище „Свети Никола“ Дарина Гайдарова призна, че има пропуск при провеждането му.

„Предоставянето на формулите е по-късно, защото те не бяха част от общия комплект, който беше подготвен в предварително раздадените папки на квесторите. Има пропуск на цялата комисия, като отговорността поемам аз“, посочи председателят на изпитна комисия в училището Стоянка Тонева.

На този етап от Инспектората по образование не виждат вариант за компенсация на ощетените ученици. Започнала е обаче проверка за откриване на виновните.

Източник: dnes.bg