Ученици

Децата в софийските ясли ще са до 23

Столичната община обмисля въвеждане на уседналост при кандидатстване в детска градина. Това съобщи зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов след заседание на общинския съвет.

Планира се за децата с настоящ адрес в района на градината да се предвиди уседналост от две години, за да получават точки. В момента уседналост няма, а постоянният адрес е равностоен на настоящия и носи една точка. Други промени в наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в училищата предвиждат да се дават по две точки вместо по една за работещ родител или студент. В нея е заложено и намаляване на броя на децата с хронични заболявания в една група от сегашните 5 до 3.

Чобанов съобщи още, че следващата седмица ще бъдат представени и предложенията за промени в приема за първи клас, които ще са в синхрон с наредбата на Министерството на образованието за организацията на дейностите в училищното образование. В нея се предвижда деца, чиито братя или сестри до 12- годишна възраст са ученици в същото училище, да се разпределят в първа група по независимо от постоянния или настоящия им адрес. По този начин ще се избегнат случаите, когато второто дете е записано в кварталното школо, а баткото например учи в центъра. През миналата година общината се опита да реши проблема с вторите деца като им даде голям бонус от точки при кандидатстването. Ако обаче адресът им не е в района на училището, шансът им за прием в него беше доста по-малък.

Междувременно общинарите гласуваха положително предложението на Чобанов в детските градини да се приемат до 23 деца в една яслена група. Според сегашната нормативна уредба в групите трябва да има до 18 хлапета, като се позволява бройката да бъде завишена с още 2 деца. С приемането на доклада бройката може да бъде увеличена с още три хлапета.

Максималният брой на децата в група ще се завишава в случаите, когато броят на децата, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12. Чобанов изтъкна, че с увеличаване на бройката в групите, ще бъде намерено място за 700 малчугани.

Източник: monitor.bg