Институции Ученици Училища

Дезинфекцират школата 4 пъти на ден, няма да раздават маски на учителите

По четири пъти на ден ще бъдат дезинфекцирани всички площи в столичните училища – 2 пъти по време на учебните занятия и 2 пъти основно.

Това обясни шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева. Тя допълни, че всеки директор на училище следва да предприеме мерки, но на този етап не се предвижда масово раздаване на маски за учителите.

„След всяко междучасие се почистват санитарните възли и коридорите. В класните стаи трябва да има дезинфектанти и под наблюдението на учителя учениците да бъдат поканени да си дезинфекцират ръцете. Навсякъде трябва да има сапун, топла вода, а всеки час да започва с указания и напомняне към учениците за спазване на лична хигиена.”, разясни Кастрева.

Шефката на образователния инспекторат в столицата очаква всички деца да бъдат обратно в класните стаи. Въпреки това може да има изключения и част от школата да останат празни и след 15-ти март, когато е краят на грипната ваканция.

Възможно е в определени училища ваканцията да продължи и след понеделник. Това са и препоръките, които националният щаб дава, уточни Кастрева.

Родителите, които не пускат превантивно децата си в клас, пък трябва да помислят по какъв начин ще извиняват отсъствията им – с молба по семейни причини или медицинска бележка. „Ако децата нямат извинителни бележки, ще се пишат отсъствия”, обясни шефката на инспектората в София.

Времето, прекарано вкъщи, също може да се използва за обучение. Затова и родителите трябвало да се притесняват, ако не знаят какво правят децата им у дома на компютъра, а не за пропуснатите часове „През дните, в които учениците са вкъщи, е важно през насоките на учителя и контрола на родителя децата да бъдат достатъчно активни и когато се върнат в класната стая, да имат темп, с който трябва да наваксат учебното съдържание”, каза Кастрева. Каква част от материала имат да наваксват учениците пък зависи от хорариума часове, който имат по различните предмети. Гимназистите имат повече часове по чужд език и затова ще са пропуснали повече уроци. Ако предметът се изучава 2 пъти седмично, учениците ще имат по-малко материал за наваксване. „Трябва да покажем, че в добра комуникация макар ти дистанционна, можем да се справим.”, допълни шефката на инспектората.

Източник: monitor.bg