Училища

Грипна ваканция обявиха и в Пазарджик

Училищата в Пазарджишка област излизат в грипна ваканция от утре (19 януари) до 23 януари, реши на днешното си заседание Регионалният пандемичен комитет. Според актуалните денни, представени от образователни институции и лечебни заведения, има рязко повишение на заболеваемостта от вирусни инфекции, затова мярката е наложителна.

По данни на шефката на Регионалния инспекторат по образованието Валентина Кайтазова днес от училище са отсъствали 29,73 на сто от децата. Най сериозна е ситуацията в общините Септември, Лесичово и Брацигово, където отсъстващите са над 30%, а в Батак и Сърница са съответно 16,34% и 15,83%.

Обявена е и епидемия. Прекратяват се плановите операции, а за свижданията в болниците ще бъде въведен драстичен ограничителен режим. Спират се също детските и женските консултации. Във вторник следващата седмица предстои ново заседание на Пандемичния комитет, на което ще бъде решено дали да бъде удължена или продължена обявената епидемия.

Лабораторни изследвания потвърждават, че в региона има грип. Актуалният вирус е от тип В, известен като „Ямагата“. Експерти предупреждават, че тазгодишните ваксини не предпазват от него. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Красимир Кулински отново предупреди, че самолечението е опасно. Съветът е при първи симптоми да се търси лекар, който може да прецени кои противовирусни препарати са най-подходящи. 

Източник: dariknews.bg