Училища

Гладът за инженери се изостря

Дефицитът на инженери у нас става все по-сериозен, коментира ректорът на ТУ-София проф. Марин Христов след откриването на „Седмицата на инженерите“ във ВУЗ-а.

Причината е, че близо 1/3 от студентите отпадат преди четвърти курс, пише „Монитор“.

Освен това интересът към инженерните специалности спада от няколко години насам, като това не е прецедент за България, а се наблюдава в цял свят.

Отличните студенти инженери обаче не можели да се оплачат от липса на работа. Още докато учат, те получават по пет оферти от водещи компании, съобщава още ректорът на ТУ.

Обучението им в университета не се „затваря“ само в тесните рамки на специалността. Всички могат да се запишат на безплатни курсове за обучения в сферата на технологиите, икономика, маркетинг и мениджмънт, които се провеждат в Европа.

Обученията са организирани от Борда на европейските студенти по технологии, който вчера откри форума „Седмицата на инженерите“.

Желаещите да запишат курс трябва да изпратят единствено мотивационно писмо на английски език. За едно място за курсист се борят около десет студенти, като обучението продължава десет дни.

По време на форума младежите ще имат възможността да се запознаят и със стажантските програми на водещи компании у нас. Студентите ще могат да кандидатстват на място за стаж, както и да решават казуси, с които да покажат уменията си пред бъдещите си работодатели.

Оценка от матура по български пък може да осигури място в ИТ специалностите на всеки желаещ кандидат-студент. Бележката ще бъде вход за всички дисциплини в университета освен за тези, които се изучават в Стопанския факултет.

Още миналата година ректорът позволи на кандидат-студентите да записват инженерни специалности с оценка от държавно-зрелостния си изпит по български език.

Университетът изтегля предварителните изпити. Вместо през май, те ще се проведат през април.