Институции Училища Учители

В столичните училища има голям интерес за учителски кадри, твърди Кастрева

„През последните години в София се наблюдава голяма вътрешна миграция на педагогически специалисти. Картината е много динамична през юли и август.

През миналия месец бяха обявени 682 работни места за педагогически специалисти. От тях традиционно най-много се търсят начални учители и учители за целодневна организация на учебния ден“. Това каза в предаването „12+4“ Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието – София-град.

По думите ѝ чуждите езици са приоритетно обявявани, а в столицата се изучават над 18 чужди езика.

„В централните училища, в много желаните училища има изключително голям интерес. Това е обвързано със спецификата на работата и с възнагражденията“.

Кастрева потвърди, че за работа кандидатстват всякакви хора, включително и такива без опит, откъснали се от системата:

„Пъстротата е необозримо голяма, затова и директорите се стараят да бъдат обективни в подбора. Има случаи, в които директорите искат да видят практическите умения на бъдещите специалисти и задават практически задачи“.

В РУО – София-град са постъпвали жалби от кандидатстващи, че не са уведомени дали са допуснати до интервю, че не са им били достатъчно ясни критериите за подбор.

64 са свободните работни места за учители в Смолянска област. Педагогическите практики са предимно в откъснати планински села. Въпреки обезлюдяването на региона за началото на новата учебна година няма да има закрити училища. От Регионалното управление по образование се надяват до 15 септември свободните места за учители да бъдат попълнени.

Източник: bnr.bg