Училища

В Априловската гимназия ще учат португалски

Португалски език ще се изучава в Националната Априловска гимназия в Габрово от следващата учебна година. Идеята дошла в разговор между президентите на България и Бразилия Георги Първанов и Дилма Русеф.

За възможността сподели в речта си пред габровци българският президент.

Идеята ще бъде развита от образователни експерти. Те трябва да дадат мнения и препоръки как да се случи това технологически. Според запознати обаче изучаването на езика на Вашку да Гама, Магелан и… Крищиано Роналдо е сигурно.

В момента учениците в НАГ изучават като чужди езици английски и немски. В знак на върнат жест в Бразилия също ще се учи български език, обеща Дилма Русеф, която е с български корени. По този начин според двамата президенти ще се задълбочи културният обмен между двете държави.

Знаете ли че…
Според повечето хора не само у нас, но и по света – Бразилия и Португалия са единствените две страни на Земята, където се говори португалски език. Това далеч не е така.

Ангола и Мозамбик, които са бивши колонии на Португалия дори са по-големи като площ от нея. Кабо Верде, Гвинея Бисау, Екваториална Гвинея и Сао Томе и Принсипе са останалите африкански държави, в които езикът е официален.

Макао и Източен Тимор пък са единствените две страни в Азия, където също говорят този език.

И още…
През 15 век Испания и Португалия срещат големи проблеми по въпроса с… разпределението на сферата на влияние в света. Затова двете страни сключват договора в Тордесиляс от 1494 г. (Колумб вече е „Открил Америка“ – б.а.), който урежда наболелия въпрос.

Според него светът условно се разпределя от линията Inter caetera, която пресича меридиално Атлантическия океан, като по настояване на португалската страна е преместен малко по-западно от Кабо Верде. В момента този меридиан се нарича „папския меридиан“.

На запад от него всичко е на Кралство Кастилия и Арагон (или Испания), а на Изток – за Португалия.

И без преместването на меридиана обаче Португалците си остават еднакво „прецакани“. И в двата случая те „отхапват“ по малко от Бразилия, а всичко останало остава за Испания.

Снимка: Румяна Тонева/24 часа