Институции

Вълчев успокоява, че няма да има джендър обучение

Няма да има джендър обучение. Това стана ясно от коментара на просветния министър Красимир Вълчев в парламента, в отговор на въпрос за Истанбулската конвенция. Конвенцията е необходим документ за преодоляване и справяне с домашното насилие, изтъкна той.

Няма да има промяна в учебните промени във връзка с конвенцията, увери министърът. Всичко, каквото се изисква от нас като държава по отношение на равнопоставеност на половете, вече е изпълнено като ангажимент и е заложено в учебните програми. Конвенцията не ни задължавала да правим промени в учебните планове.

Припомняме, че Истанбулската конвенция предизвика сериозна полемика сред обществото и спор между политическите формации. 

Още преди месец от ВМРО излязоха с официална позиция, в която изведоха опасенията си. Те се разтревожиха, че училищата ще подлежат на санкции, ако не позволяват на момчетата, които се идентифицират с женския пол, да използват тоалетните и баните на момичета и обратно. По тяхно мнение Конвенцията ще доведе до обвинения в насилие срещу родители, ако откажат да третират своето момиче като момче, при положение, че дъщеря им е пожелала това.

Източник: news.bg