Институции Ученици

Вълчев: Нулева учебна година не може да има

Задължително е затварянето на училища и университети. Много е важно да се намали социалното общуване, но нулева учебна година няма да има.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на сутрешния блок на БНТ, във връзка с обучението у нас в условия на извънредно положение. Ситуацията е съвсем различна от грипните ваканции. Има много по-голяма отговорност на родителите. Децата са в много голяма степен вкъщи. Има и разбира се, такива, които са навън, но всички осъзнават ситуацията, каза още министърът.

Решаваме ден за ден, но със сигурност до 29 март са затворени училища и университети. Стартираме от утре с дистанционно обучение. Всички училища ще бъдат, предполагам, готови до вторник-сряда. Целта ни е максимално голям брой ученици да се включат в електронното обучение и тук е много важна ролята на родителите, поясни министър Вълчев.

Как точно ще се случи електронното обучение?

Стана ясно, че засега няма да има отсъствия за електронното обучение. Ще има различни гъвкави форми и тук е задачата на училищата, които ще направят своята организация. Има възможности много в електронните платформи. Призовавам всички учители да помогнат на колегите си в момента. БНТ2 става временно образователен канал, коментира още министърът. Целта ни е максимумът с електронното обучение. Нулева година не може да има, потвърди Красимир Вълчев.  Изпитите са най-малкият проблем от гледна точка на това ще ги има, или не. Още е рано – не вземаме решение за тяхното отлагане. Говорим по-скоро да се изключи част от материала за тях.

Тези, които организират електронно обучение, след предоставянето на съответните отчети, ще ми се водят работни дни – след представянето на поне пет часа свършена работа, стана ясно още от думите на министъра на въпрос дали учителите трябва да пускат неплатен отпуск в дните за електронно обучение.

Източник: actualno.com