Институции

Вълчев: Можем да се инатим, но нещата трябва да се променят

Mинистърът на образованието и науката Красимир Вълчев  участва в конференция на тема “Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през 21 век“, предаде novini.bg.

Участие взе и Милена Дамянова от ГЕРБ, председател на образователната комисия към НС.

Според нея днес ще се постави началото на поредица дискусии за бъдещите учители и бъдещето на учителя. „Не може да си позволим вече да говорим за учителската професия по празници или когато има проблем“, заяви тя.

Дамянова каза, че вече е дошъл моментът, в който обществото изисква отговори на важни въпроси, свързани с учениците.

„Сигурно някои от вас ще кажат, че виновни са МОН, експертите, политиците. Да, прави сте, но всички те се променят толкова бавно и може или не искат да приемат, че старите правила вече не важат. Вторият проблем – казваме, че образователната система е консервативна, но този модел ни дърпа надолу и започва безвъзвратно да ни отдалечава от съвременния свят. Третия проблем – час по-скоро трябва да намерим начин да стимулираме добрите ученици да стават учители, то тогава няма защо да си правим труда да говорим, че децата получават адекватно образование за 21 век. Само с вяра нищо не става“, заяви още  Милена Дамянова и добави: “Нямаме секунда време за губене и трябва да работим за промяна на мисленето, на нагласите”.

Министър Вълчев заяви, че разговорът е важен. „Ясно е, че трябва да променим система“, каза той.

„Можем да се инатим, но не можем да бъде по стария начин. Различно поколение живее. Не целите трябва да се променят, а начинът“, каза още той и поясни: „Това трябва да се разбере, за да може децата да са подготвени по – добре за живота утре“.

„Педагогическото образование не е регулируемо, но трябва да бъде споделена отговорност. Нямаме инструмент за това. Промените няма да ги измислим сами, но не трябва да продължаваме да вървим заедно“, каза той и се обърна към представителите на висши училища: „Вие нямате друга държава, а ние нямаме други висши училища и затова трябва да вървим заедно“.

 

Източник: novini.bg