Институции

Вълчев: Висшите училища трябва да се настроят към динамиката на 21 век

Висшите училища трябва да се настроят към динамиката на 21 век.

Това каза в Благоевград министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Той участва в откриването на новата академична година в Югозападния университет „Неофит Рилски“. „Тази година може би за първи път в системата на висшето образование имаме студенти, които са почти изцяло родени през 21 век. Един век, в който промените ще се случват още по-бързо, промени, които ние не можем да предвидим, деца, които ще бъдат на пазара на труда активни може би и 2060 година и след това“ каза министърът на образованието. По думите му днешните деца ще бъдат принудени да се учат в много по-голяма степен през целия си живот и висшите училища трябва да се настроят към тази динамика и да дадат комплекс от знания и умения, необходими на днешните студенти през следващите десетилетия.

„Тук е вече работата на преподавателите да успеят да ангажират техния интерес, тяхното внимание, тяхното желание за учене. Факт е че днешното поколение и ученици, и студенти по-трудно намираме пътя за учене към тях, в много по-голяма степен висшите училища трябва да бъдат иновативни.“ посочи още той.

Според министъра на образованието висшите училища в България трябва да бъдат по-свързани с европейските университетски мрежи, да акцентират върху научната дейност и да се грижат за реализацията на студентите. Държавата ще продължи да подпомага университетите в политиките им за модернизация и въвеждането на иновациите, каза още Вълчев.

По време на откриването на учебната година в Благоевград Красимир Вълчев отбеляза, че се разчита на широкопрофилните висши училища, какъвто е Югозападния университет, да обезпечат с учители системата на предучилищното и училищното образование. С тази цел се предоставят стипендии и се увеличава приема в педагогическите професионални направления.

По време на откриването министърът на образованието Красимир Вълчев и ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков връчиха студентските книжки на първокурсниците, които са приета с най-висок бал във всеки един от факултетите на висшето училище.

Източник: novini.bg