Мнения Ученици Учители

Експерт: Масово се преподава архаично

Учебната година започна в 2 400 училища в страната. Първият звънец би за близо 700 хиляди ученици.

„За голямо съжаление на много места продължава да се преподава по един архаичен вариант. Това не е интересно за ученика. Той е свикнал всичко, което има пред него да се променя много бързо“, коментира директорът на столичното 119-о училище „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов в „Денят ON AIR“.

По думите му в рамките на един учебен час поне веднъж трябва да се използва нова технология и ученикът да се включи в учебния процес, за да се задържи интересът му.

Стаматов коментира, че образователният ни модел не е лош и през последните 3 години се усеща доста голяма промяна.

„Много от класните стати не са стандартните, промени се технология на преподаването – използват се интерактивни начини за представяне на материала. За последните 2 години въвеждането на електронния дневник също не е без значение, разбира се и новите учебници – съдържанието е осъвременено“, обясни директорът пред Bulgaria ON AIR.

Учениците, които са 5 и 10 клас, тази година ще трябва да се явят на национално външно оценяване, според изискването на Закона за предучилищното и училищното образование. Всички задължително ще се явят на изпити по български език и литература и по математика.

Диян Стаматов уточни, че особено матурата за десетокласниците е изключително практическа, като една от задачите, които затруднява учениците най-много, е писането на заявление.

Едно от условията, които поставихме на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

Според Диян Стаматов проблемът е в манталитета, по който се преподава даденият материал, а не в средствата. Той смята, че учебниците могат да се пренапишат за около 2 години, но съдържанието ще претърпи промяна поне след около 4-5 години.

Източник: bgonair.bg