Институции Училища

Вълчев: Вече ще финансираме дейности по интереси във всички училища

През последните години дейностите по интереси в училищата бяха финансирани за сметка на средства от европейския и социалния фонд по оперативни програми.

Но това не беше регулярно и устойчиво. Сега с допълнително приетите в държавния бюджет 25 милиона лева ще можем да финансираме устойчиво дейности по интереси във всички училища.

Това каза на брифинг в Симитли министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Тези дейности са много важен периметър от дейността на училищата, защото чрез тях могат да се правят редица политики, които невинаги могат да се реализират чрез часовете по учебния план. Тези дейности са насочени към развитие на способностите на децата, както в областта на математиката и природните науки, така и в сферата на спорта и изкуствата. 40% от дейностите трябва да бъдат насочени към математика, техника и природни науки, дигитална креативност. Там имаме най-видим спад в образователните резултати, посочи министър Вълчев.

Според министър Вълчев едно от най-големите предизвикателства е намаляващият брой кандидат-студенти в инженерно-техническите и професионални направления. От друга страна на пазара на труда това са позициите, на които очакваме най-голям недостиг на специалисти. В същото време там е и най-големият ръст на възнагражденията и този сигнал дава пазарът на труда, затова е необходимо всички усилия да се насочат към това повече деца от ранна възраст да бъдат мотивирани за включване в тези дейности.

Опитваме се да направим образователните институции по-отворени и взаимодействащи си. 10 процента от предвидените 25 милиона лева ще бъдат насочени към общините за общински програми за междуучилищни дейности и изяви, които да се провеждат в партньорство с други общини. Необходимо е да насърчим и партньорството с родителите. Там където училищата взаимодействат добре с родителите имаме и по-добри образователни резултати. Училищата и семействата трябва да бъдат партньори, защото имат обща мисия – да обучат и да направят детето по-добро, подчерта министър Вълчев.

В Симитли министър Красимир Вълчев, заедно с кмета на общината Апостол Апостолов даде началото на мащабен проект за ремонт на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Проектът е на стойност 2 милиона лева осигурени от Държавен фонд „Земеделие“ и Община Симитли.

Източник: novini.bg