Мнения

Във Финландия се шегуват след премахване на ръкописа от училище

Както вече стана ясно, Финландия е една от първите страни, която премахва ръкописното писане. Промяната обаче е част от глобалната тенденция за заместване на ръкописните документи към цифрова комуникация, пише „Гардиън“, цитиран от „Дневник“.

Едно скорошно проучване установи, че една трета от британците не са писали на ръка нищо повече от бележка през последните шест месеца, а много щати в САЩ също са премахнали часовете по изучаване на ръкописни букви и краснопис от учебните програми.

Докато пуристи скърбят за загубата на личното и на „човешкото докосване“, някои невролози подчертават важността на ръкописния текст за подобряване на развитието на мозъка, двигателните умения, самоконтрола и дори дислексията. И докато във Франция тези класове бяха върнати през 2000 г. след кратка пауза, предложението за премахването им не представлява голям обществен интерес във Финландия.

„Нямаме почти никакви коментари от родителите по въпроса … Някои баби и дядовци бяха разстроени, но останалите приемат идеята“, казва Харманен.

Промяната ще помогне на децата в училище, а и след това, смята Харманен, и добавя, че „поне вековният проблем да не можете да разчетете почерка на лекаря скоро вече няма да съществува във Финландия“.