Мнения

Тодор Танев: Образователната ни система произвежда продукт без връзка с живота

„Поканата ни е към този обширен сектор, наречен от мен живот. Казано накратко: учителите, работодателите и местните власти, да информират активно Министерството от какви експерти имат нужда, от какви специалисти, колко точно им трябват през годините в конкретните населени места“.

Това обясни в интервю за „24 часа“ министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Те имат и задължението да участват в управлението в учебните звена, в изготвянето на учебни програми, включително и във валидирането на уменията и знанията накрая на обучението. Това е образование, поискано от всекидневието, не измислено или сътворено в някой кабинет“.

„Ние се вглеждаме в отсъстващите качествени специалисти и даваме шанс на икономиката. Отстъпваме на заден рубеж, за да допуснем до нас основния партньор. Сравнете го например с анихилацията в определени сфери досега. Министерството е държава в държавата и така е било 120 години“.

„Образователната система произвежда продукт без особена връзка с живота, затова имаме толкова безработни висшисти, затова имаме толкова мъртви души в някои училища, затова имаме недобри програми за интеграция на малцинствата и задържането им в училище“.