Мнения

Всяка повърхност – интерактивна дъска, всеки екран – тъчскрийн

Нова и масово достъпна технология не само превръща всяка бяла и гладка повърхност в интерактивна дъска, но и всеки екран в тъчскрийн (touchscreen). За 1-ви път в света 2-те функционалности се съчетават в едно устройство.

Технологията представлява рамка с инфрачервени сензори, отчитащи движението на пръстите или на показалка върху повърхността в очертанията на рамката.

Интерактивните дъски представляват бял екран и прожектор, свързани с компютър. Прожекторът прожектира върху белия екран това, което се показва на екрана на компютъра. Потребителите могат да контролират компютъра движейки по белия екран пръстите си или показалка – именно това го прави интерактивен (interactангл.– взаимодействам).

Докосванията на белия екран и движенията върху него заместват мишката 100%.

Новото в технологията е, че чрез даденото  устройство не само всяка бяла, гладка и вертикална повърхност може да бъде превърната в интерактивна дъска, но и с него всеки екран може да бъде превърнат тъчскрийн (touchscreen), вкл. обикновен, LCD/LED или плазмен телевизор – т.е. съчетава в себе си 2 устройства.

За да бъде превърнат един напр. телевизор в тъчскрийн е достатъчно само рамката да бъде прикрепена около екрана му и двете да се включат в един компютър.

Устройството е значително по-евтино от тъчскрийн телевизорите, които струват по няколко хиляди лева.

Устройството позволява да се пише с пръсти и с всякакъв предмет на повърхностите, превърнати в интерактивна дъска, или на екраните, превърнати в тъчскрийн (touchscreen). Може, разбира се и да се използват специални къси и дълги писалки и показалки.

Технологията еналична в България за всяко училище, което желае да се възползва от нея. Предлага се от „Брейнуер” – www.brainware-bg.com.

 

Видео, демонстриращо продукта:

 

Продуктът включва и

специализиран софтуер.

Той позволява на преподавателите не само да правят на интерактивната дъска всичко, което и на традиционните бели и черни дъски, но и с лекота да извършват множество други действия. Всичко това е демонстрирано във видеото горе.

Софтуерът предоставя възможност учителите да манипулират изчерпателен спектър от обекти (съдържащи се в него), приложими по отделните предмети – геометрични фигури, животни, растения, колби, епруветки, лостове, букви, цифри, илюстрации и мн. др.

С обектите може да бъдат извършвани следните манипулации: уголемяване, намаляване, завъртане на 360°, промяна на цвят по избор, а и др.

Преподавателите могат да извършват изброените действия и с написаното, начертаното и нарисуваното от тях.

Софтуерът разпознаванарисувани върху интерактивната дъска богат набор от геометрични фигури – напр., ако  учителят нарисува на ръка кръг или триъгълник, софтуерът може автоматично да изглади чертите им, така че да изглеждат като начертани с линял или пергел.

Учителите също така могат да използват вградени в софтуера виртуални инструменти, аналог на всички, използвани в училище – линия, транспортир, пергел, триъгълник, четки, моливи, палитри с бои и др. По този начин се премахва вредното въздействие и замърсяването при работа върху традиционни дъски.