Мнения

Все повече неправителствени организации с достъп до най-новите технологии на Майкрософт

Програмата за даряване на софтуер на Майкрософт се развива много успешно и все повече неправителствени организации (НПО) имат достъп до най-новите технологии на компанията. Преди повече от десет години, TechSoup започва да дарява софтуер за неправителствени организации в Съединените щати. Днес даренията на софтуер от Майкрософт са основата на програмата на TechSoup Global.

От началото на програмата през 1998 година, Майкрософт дари софтуер на стойност US$2,6 милиарда щатски долара за 152,000 неправителствени организации в 36 страни по света. Само за миналата година, в България софтуер са получили 33 организации, а пазарната стойност на получените продукти е 281,331.00 щатски долара.  „Дарителската програма е важен ангажимент на Майкрософт към общностите, в които компанията работи. Ролята на неправителствения сектор е особено важна, защото тези организации работят в полза на всички нас, на цялото общество. За да са още по-успешни, те се нуждаят от технологиите, за да достигнат до повече хора и да променят живота им към по-добро“, коментира Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

„Ние, от Партньорската програма за НПО, искаме да благодарим на Майкрософт за техния дългогодишен принос в подкрепата на неправителствения сектор по света чрез даренията на софтуер и се радваме на възможността заедно с тях да обявим някои важни актуализации в тяхната дарителска програма за софтуер. Тези промени ще направят по-лесен процеса за неправителствените организации и обществените библиотеки да получат като дарение продукти на Майкрософт, от които имат нужда и когато се нуждаят от тях“, каза Илияна Николова, изпълнителен директор на фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), стратегически партньор в България на дарителската програма на Майкрософт.

От днес организациите имат повече възможности по отношение на това кога могат да направят заявка за получаване на софтуер на Майкрософт като дарение, а също и в избора на предоставяните продукти. А за да направи програмата по-лесна за използване, се въвежда функцията Център за дарения от Майкрософт. Тя е достъпна в раздел „Моите заявки“, намиращ се до раздел „Моята сметка“. Така организациите лесно ще могат да проследяват своите заявки за продукти на Майкрософт, да виждат стойността на получените към момента дарения и др.

Какви са ползите за НПО от актуализирането на дарителската програма?

  • НПО заявява от какъв софтуер се нуждае тогава, когато той е необходим: Oрганизациите могат да правят заявки за получаване на нужните им продукти от Майкрософт като дарение по всяко време, а не само веднъж годишно, както досега. Отпада и изискването за минимално количество от 5 продукта и организацията може да заяви дори само един лиценз.
  • НПО получава по-цялостни решения: Сега организациите могат да правят заявки за получаване на продукти като дарение от 10 вместо от 6 различни Фамилии продукти на Майкрософт в рамките на всеки двугодишен период и по този начин получават по-цялостни решения в подкрепа на своята мисия. В допълнение, с помощта на програмата Get Genuine Windows  организациите могат да гарантират, че техните компютри работят с оригинални версии на операционните системи на Майкрософт. (Повече за Get Genuine можете да научите тук).
  • НПО има лесен и бърз достъп до детайлите, свързани с даренията от Майкрософт: За да помогне на организациите да управляват своите дарения от Майкрософт, TechSoup създаде Център за дарения от Майкрософт (достъпен в раздел „Моите заявки“, намиращ се до раздел „Моята сметка“), където неправителствените организации могат да видят всички важни детайли на едно място. Организациите могат лесно да проследяват какви дарения са получили до момента, какви количества могат да заявят, кога започва техният нов период, а също и да намерят информация за различни ресурси на Майкрософт за неправителствения сектор.  
  • Стартира нов период за заявки за дарения от Майкрософт: Ако дадена организация вече участва в Програмата на TechSoup за дарения на софтуер от Майкрософт, то нейният 2-годишен период за заявки е възобновен. Новият 2-годишен период ще започне, когато бъде направена първата заявка след 27 юли 2011 година и ще бъде възобновяван на всеки две години.  Всички заявки преди 27 юли 2011 година няма да се вземат под внимание и няма да променят новите количества софтуерни продукти от Майкрософт, които може да бъдат заявени.   
  • За повече информация относно актуализациите на Дарителската програма на Майкрософт и как те ще повлияят на неправителствените организации, моля, посетете Преглед на дарителската програма на Майкрософт.  


За да научите повече за инициативите на Майкрософт в полза на обществото, можете да посетите  @msftcitizenship в Туитър (на английски) или да ги намерите във Фейсбук.

„Работилница за граждански инициативи“
Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е стратегическият партньор в България на дарителската програма на Майкрософт. За да получите като дарение лицензиран софтуер на Майкрософт посетете интернет страницата на програмата TechSoup – www.techsoup-bulgaria.org

За Майкрософт
Учредена през 1975 г., компанията Майкрософт (NASDAQ “MSFT”) е световен лидер в областта на софтуера, услугите и Интернет технологиите за компютърно управление на бизнеса и човешките ресурси. През юли 1999 г. Майкрософт откри свой офис в България.