Институции Мнения

Висшето образование – масово, не ражда елит

Според ректора на Нов български университет проф. Пламен Бочков броят на студентите е твърде голям.

„Имаше години, когато кандидат-студентите бяха толкова много, че ние ги избирахме. Сега студентите избират университета, избират програмата, в която да учат, без притеснение, че евентуално няма да могат да бъдат приети. Истината е тази – висшето образование стана масово, което от една страна не е лошо, но от друга страна – тази масовост на висшето образование откъсва университетите от една елитарност, която им е присъща. Самият смисъл на съществуването им е да създава елити. А когато елитът е масов – той вече не е елит“, коментира той пред БНР.

А за студентите от НБУ в понеделник официално бе открита  академичната година.

„Това е една метафора – да си пуснат телефоните, в които пребивават по-голямата част от времето си, и да се потопят в университетското пространство – там, където са преподавателите, там, където са техните колеги, ментори, там, където сме изградили едно пространство на култура, диалог, четене – това е много по-различно отколкото виртуалният свят, в който те са свикнали да бъдат“, обясни той.

Проф. Бочков подчерта, че не иска студентите да се отказват от предимствата на електронното обучение, но да търсят баланса.

„Само електронно без присъствие в университетската среда или обратното – мързеливо слушане на лекции без работа в интернет, са две крайности, които не бих препоръчал“, призна още ректорът на НБУ.

Източник: dnes.bg