Училища

Видинска гимназия става обучителен център на Майкрософт

Природоматематическа гимназия във Видин ще бъде обучителен център на световните гиганти Microsoft и Cisco, информираха от учебното заведение.

Това ще се случи през септември с въвеждането на изцяло новият технологичен профил „Информационни технологии“. В паралелката учениците ще се обучават по нова схема, включваща и методиката на Microsoft и Cisco. Със завършването на обучението учениците от ПМГ „Екзарх Антим I“ ще получат международни сертификати, съответно от Cisco Academy и от Microsoft.

„Тези сертификати отварят врати за работа в цял свят и са гаранция за отлично образование“, отбелязва директорът на гимназията Румяна Петрова, цитирана от news.bg, която уточни, че подобен документ се издава едва от няколко университета у нас.

За целта видинската математическа гимназия наема на трудов договор експерт, завършил „Компютърни технологии“ в Американския университет в България, което го прави преподавател в областта с най-висок ценз. На този етап от училището не съобщават името на преподавателя, но уточняват, че това е много известен специалист по компютърни науки, сертифициран от Cisco.

Специалността ще е единствена по рода си в областта, като профилиращите предмети са География и икономика, История и цивилизация и Английски език. Втори чужд език, заложен в учебната програма в новата паралелка ще е немски.

От учебното заведение са убедени, че с въвеждането на такъв вид изцяло технологичен профил и съвместната работа с Microsoft и Cisco отговарят напълно на потребностите на възпитаниците си и най-вече – предлага им се база за едно успешно бъдеще.