Институции

Великобритания и Германия са най-предпочитани от българските студенти

Къде най-често бягат да учат българските младежи? Великобритания остава фаворит на младите, въпреки несигурността там покрай Брекзит. Това сочат данни на консултански фирми, съобщи bTV. Поне 6 хиляди млади българи заминават всяка година в чужбина, за да продължат образованието си. След Великобритания най-предпочитани са Германия, Холандия, Дания и Австрия.

Най-често младежите ни продължават да избират бизнес специалностите в чужбина. Особена популярност добиват „Управление на проекти“ и „Управление на човешките ресурси“. На второ място са компютърните науки. На трето – специалностите в сферата на дизайна.

Великобритания предлага студентски заеми, като за финансиране на бакалавърска степен лихвата е около 4%, а за магистърска – около 6%. Тази година кандидат-магистрите на Острова могат да се възползват и от финансиране по програмата „Еразъм“.

В Холандия пък лихвата по студентските заеми е нулева.

Кандидатстването за новата академична година все още не е приключило, така че хората, които се колебаят дали да учат у нас или зад граница, имат още малко време да помислят.

Източник: dnes.bg