Ученици

Варна осигури целодневно обучение за 65% от първолаците

2750 са децата във Варна, които за първи път ще прекрачат училищния праг този четвъртък, 15 септември, информират медиите в морската столица. Те са разпределени в 145 паралелки.

Условия за целодневно обучение са създадени приблизително за 1800 от тях или около 65%.

Зам.-кметът по въпросите на образованието в община Варна Коста Базитов (на снимката) индиректно обясни, че намеренията ученическите чанти на децата от началния курс да бъдат олекотени, вероятно ще се провалят.

Той обяви, че вторият комплект е въпрос на държавна поръчка. Към момента намеренията залегнали в проектите и програмите за облекчаване на товара са, в клас да се използват употребявани помагала, докато с новите да се работи вкъщи.

В скоро време директорите на училищата във Варна ще обсъдят възможността да ползват резерва от библиотеките, обяснява Базитов, цитиран от в-к „Черно море“.

По-лесният вариант според него обаче е родителите да закупят втория комплект.

За ремонти в училищата са похарчени 1.2 млн лв. Подобрени са покриви, хидроизолации, игрища, физкултурни салони, подменени са дограми и др. В училище „Любен Каравелов“ всеки момент трябва да приключи монтирането на асансьор за деца с увреждания. Подобно съоръжение има в още едно учебно заведение на територията на общината.

41 училища във Варна пък разполагат с видеонаблюдение. В близките дни системата ще бъде свързана заедно с тази, която контролира и градския транспорт, сметосъбирането и сметоизвозването, както и снегопочистването в града.

На 14 септември започва строежът на многофункционална спортна зала в I езикова гимназия, чиято инвестиция трябва да възлезе на 1,5 млн. лв. 650 000 лв. пък са предвидени за строителството на спортната зала в Математическата гимназия.

По план в края на октомври/началото на ноември трябва да приключи строежът на ОУ „Васил Левски“ в Аспарухово, който е на стойност 4.4 млн лв. Първата му копка беше направена в средата на май.

Още по темата