Институции Ученици

Важни промени при изпитите на над 60 700 седмокласници

Промени при изпитите на над 60 700 седмокласници тази година. Целта е те да бъдат облекчени в този толкова стресиращ и отговорен момент в живота им, предава БНТ.

Датите за тестовете по български език и математика са изтеглени по-назад във времето, за да имат учениците повече време за подготовка. Първият модул и за двата изпита е увеличен като времетраене, задачите по-математика са олекотени и ако дете се разболее сериозно, може да се яви на друга дата.

Тази година изпитът по български език и литература ще бъде на 19 юни, а по математика – на 21 юни. Или със седмица по-късно от миналата. Беше направено, за да могат седмокласниците да се подготвят по-добре.

Времето за решаване на първия модул от тестовете беше увеличено от 60 на 75 минути.

По математика две от задачите, които бяха с отворен отговор, станаха с избираем. Беше направено, защото се допускат чести технически грешки при решаването на отворените задачи. И още.

„Ще има възможност за втора дата, на която да се яват деца, които по причини, свързани със заболяване, престой в болница, карантиниране не се успели да се явят на първата“, заяви Галин Цоков, министър на образованието и науката.

Заявленията за втора дата ще се подават до 8 юли. Министърът ще определи кога ще е тя. Промени в броя на задачите по двата предмета няма. Изпитите са от 9.00 часа като тази година те са отделени от Националното външно оценяване на 10-и клас. Беше направено, за да се облекчи организацията и да има повече време за проверка на работите на седмокласниците.

Източник: БНТ