Училища

Бонуси за инциативните директори

Директори на училища, които осигуряват приходи от дарения и спонсори ще имат възможност да получават допълнително заплащане, тава ясно от карта за самооценка, разпратена до тях от РИО-София, пише „Стандарт“.

Всяка от дейностите, извършена от тях, се оценява с точки. За дарения до 5000 лева директорите получават 1 точка, а над тази сума – 2. По една точка им се дава и ако училището има собствени приходи.

Най-много точки – общо 20, им носи начинът, по който организират учебния процес. Ако школото е на 2 смени, това им дава три точки. По-големите паралелки също им носят по-висок бонус, въпреки че това на практика затруднява обучението. Ако работят с деца със специални образователни потребности, точките растат в зависимост от броя на учениците. Над 10 деца носят 5 точки.

Допълнителни бонуси щ има и за участия в олимпиади, ДЗИ и НВО.

Ако през миналата година школото не е успяло да реализира прием в първи и осми клас, директорите не получават точки, добавя изданието.

Изпратени на обучение учители също вдига броя на точките им, а от там и на бонуса.

Ако директорът е влязъл в часовете на над половината учители, има поощрение от две точки.
Застъпена е и работата по различни проекти – над три инициативи носят 4 точки.

В професионалните училища пък директорите получават най-много точки, ако са успели да изнесат практиката на реални работни места в цехове или заводи. Ако такава е осигурена за всички ученици, директорът получава 4 точки.