Мнения

Благоевград посреща студенти-топматематици

Математици от цял свят ще решават задачи в Американския университет в България (АУБ) по време на 18-международна олимпиада за студенти, която започна днес и ще продължи до 2 август, вторник, предава вестник „Вяра“.

Събитието се организира в сътрудничество между Юнивърсити колидж -Лондон и Американския университет. Над 350 студента от 44 страни ще вземат участие в олимпиадата.

Повече от 120 университета от цял свят пък ще бъдат представени на матеметическия форум. Той пък става възможен с помощта на АУБ – спонсор и официален домакин на събитието, както и със съдействието на „Принстън юнивърсити прес“, „Волфрам рисърч“ и др.

Предвидени са два кръга на участие. Първият е на 30 юли, а вторият на следващия ден. Задачите ще станат известни минути преди началния час на олимпиадата.

Закриването на събитието е предвидено за 2 август в аудиториума на университета. Тогава ще бъдат отличени и призьорите. Миналогодишната олимпиада се превърна в триумф за отбора на Киевския национален университет „Тарас Шевченко“. Първи в индивидуалното класиране пък стана полякът Пржемислав Мазур, припомня още изданието.