Училища

Променят статута на българските училища в чужбина

Родните училища в чужбина ще получат статут и финансиране от държавата догодина, съобщи главният секретар на просветното министерство Красимир Велчев, цитиран от „Монитор“.

Въпросният статут, който е очакван с нетърпение, ще бъде уреден с постановление на Министерски съвет. Училищата извън пределите на страната ще бъдат разделени на две групи. Първата ще получава институционално финансиране директно от държавата. Контролът на разходване на тези средства обаче ще бъде изключително сериозен, уточняват от МОМН.

Втората група учебни заведения ще продължат по досегашния начин, получавайки средства директно по програма „Роден език и култура зад граница“. Преди два дни стана ясно, че България ще отпусне 2 млн. лв. по въпросната програма.

„Получим ли законов статут, много голяма част от проблемите ни ще бъдат решени. Най-важното е, че вече работим на един глас. Държавата и училищата зад граница вече са в постоянен контакт с министерството на образованието“, коментира пред изданието Снежина Мечева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина.  

Държавата, в лицето на просветния министър обеща по-олекотена процедура за прием в университети на децата на българските емигранти. Образованието, взето в училищата зад граница ще носи тежестта на диплома, взета у нас.

Още по темата