Мнения

Бил и Мелинда Гейтс даряват $ 776 млн. в борбата с глада

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще удвои средствата, вложени в борбата срещу глада, като за следващите 6 години те ще достигнат 776 милиона долара, съобщава Ройтерс. Мелинда Гейтс съобщи за новите инвестиции в Брюксел, където тя призова европейските лидери да направят изхранването на жените и децата по света свой приоритет. За тази цел ще бъдат отпуснати 180 милиона долара и от британския Департамент за международно развитие.

„Недохранването е една от главните причини за близо половината на смъртните случаи при децата до 5 години на планетата, изтъкна Мелинда Гейтс. Прекалено дълго време светът подценяваше недохранването и не инвестираше за преодоляването му. Днес пред нас се открива възможността да внесем промяна в тази тенденция“. По-голямата част средствата ще бъдат изразходвани в Индия, Етиопия, Нигерия, Бангладеш и Буркина Фасо, където недохранването е ярко изразено и съществуват шансове за положителни промени. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е най-голямата частна благотворителна организация с фонд от 40 милиарда долара. Нейната цел е да се пребори с болестите и бедността в развиващите се страни. Бил Гейтс спечели своите милиарди като съосновател на софтуерната компания „Майкрософт“.

„Всяка година милиони деца по света умират, защото те получават хранене под стандартите в първите 1000 дни от своето съществуване – от бременността на майката до втория им рожден ден“, се казва в съобщение за медиите на фондацията Гейтс. Целта й е да бъде намалена наполовина детската смъртност до 2030 година.