Ученици

Бедност и ранни бракове гонят децата от клас

Бедност и ранни бракове гонят децата от клас. Статистиката показват, че в областите Варна и Пазарджик има най-много отпаднали ученици. Само в село Мало Конаре, Пазарджишко, за една година училище са напуснали 50 деца. „Голяма част от тях заминаха с родителите си в чужбина”, разказа кметът на селото Димчо Караиванов. „След 3-4 години те се връщат необразовани, започват от А и Б и виждайки, че не се справят, те се отказват”, коментира директорката на основното училище в селото Славка Апостолова.

Другата причина да намаляват учениците в клас е бедността. Марияна и Димитър  Лазарови имат три деца. Две от тях са в 4-ти и 2-ри клас, но не ходят на училище. Родителите се оплакват, че нямат пари, с които да им купят всичко необходимо, за да посещават учебни занятия. Спирането на социалните помощи не плаши родителите, които не пускат децата си на училище. Само за последния месец в Пазарджишко са спрени парите на 150 семейства.

„Ако три поредни месеца има отсъствия дадено дете, помощта се прекратява за срок от една година”, обясни Радка Кежева, директор на Дирекция “Социално подпомагане“ в Пазарджик.

И още една причина за намаляването на децата в класните стаи – ранните бракове. 86 момичета са прекъснали училище само за една година в Пазарджишко. Някои отпадат от училище и защото самите те стават родители.

Друг рекордьор по брой на отпаднали от първи до осми клас е област Варна – с 1 078 ученици. Сред малките общини там, най-много са напусналите класните стаи в Суворово – 104-ма. Данните на общината обаче са различни от тези на статистическия институт.  „За последните три години са отпадни 60 деца”, обясни Росен Петров от Община Суворово. Предполагат, че разминаването в цифрите се получава заради напусналите страната.

Обща европейска информационна система за регистрация на учениците няма и движението на напусналите страната трудно се проследява. В Суворово опитват да задържат децата от по-бедните семейства с мерки като осигуряване на учебни помагала и храна, но въпреки това броят на отпадналите деца расте всяка година.

Източник: nova.bg