Институции

БГ студенти бягат от Дания, отиват в Италия и Испания

Наблюдава се отлив на български студенти към университетите в чужбина, в които началото на учебната година наближава. Проверка на „Монитор“ установи, че има отлив от Дания и вместо към Скандинавия българските мозъци зад граница се насочват към по-топлите Италия и Испания.

Въпреки че се очакваше по-малък интерес към университети в Англия след Брекзит, страната продължава да е най-привлекателна образователна дестинация.

За да се видят най-желаните държави и направят изводи от кандидат-студентската кампания за 2018-а, „Монитор“ се свърза с няколко агенции, които подготвят нашите ученици за предстоящия им прием. Въпреки безплатното обучение от консултантска къща „Дарби“ отчитат по-малък интерес за следване в Дания, което се дължи на променените критерии за кандидатстване там и притесненията на кандидатите дали ще успеят да ги покрият.

„Сред причините са намалената квота за прием на студенти от ЕС, специфичните изисквания за брой часове по ключови за специалността предмети и по-голямата конкуренция. За сметка на това младите хора и техните семейства започват да търсят програми на английски език в Италия и Испания.“, уточниха от „Дарби“.

Източник: monitor.bg