Мнения Ученици Училища Учители

Ариета Вичишта: „И родители, и учители се молят за здравето едни на други“

Ариета Вичишта е директор на ДГ 184 „Мечо Пух“ в София. Тя е магистър по педагогика и мениджмънт на образованието в предучилищните заведения.

„Една от философиите ми е, че образованието е споделяне на добри практики и учене през целия живот. Разчитам на традициите в образованието, съчетани с новостите и прогреса. Трябва да се обърне внимание на функционалната грамотност на обществото и на децата. Разполагаме с облачна система и с образователната платформа „Умни дечица“ и сме готови при необходимост да преминем към работа в електронна среда. Но трябва да се инвестират повече пари в това да се реновират дворовете на детски градини и училища, за да се създадат повече външни пространства за обучение“, казва тя.

– Как започва при Вас новата учебна година? Как учители, родители и деца се справят с новите насоки?

Емоционално, с много усмивки и надежди. Що се отнася до насоките, вече една година сме в тази ситуация, усъвършенстваме и насоките, и нас самите. Няма голяма разлика от миналогодишните, просто са избистрени неяснотите и както казах, са леко надградени, след опита ни от миналата година.

Промените в света доказват за пореден път, че не е най-важното запаметяването на някаква информация и, че трябва да се обърне внимание на функционалната грамотност на обществото и на децата. Адаптивността към света и към промените около нас излезе от сянката на другите умения и вече разбрахме колко важно, човек да може да управлява емоциите си, за да може да се адаптира към средата и ситуацията.

Какво очаквате като предизвикателства? Какви са най-сериозните тревоги на учители и родители?

Към момента като че ли най-големите притеснения са относно здравето, да опазим децата и себе си. Никой не иска да затваряме градините. Въпреки това сме се подготвили и за работа в онлайн среда. Екипът е обучен, а има опит и от предходните затваряния. Тъй като ние разполагаме с облачна система и с образователната платформа „Умни дечица“ от преди пандемията, сме готови при необходимост да преминем към работа в електронна среда. Родителите най-много ги тревожи на първо място здравето на децата и, разбира се, как би се отразило едно затваряне. Мисля, че и родители, и учители сега най-много се молят за здравето едни на други.

– И тази година вероятно ще се учи ротационно. Повишава ли се интересът на родителите към съвместната ви работа онлайн? Ще имате ли повече занимания на открито?

– В детската градина ротация няма да има, поне на този етап. Ние от години работим с интерактивни дъски, таблети и актуални технологични средства в образованието и винаги сме успявали да ги привлечем като съмишленици в това децата от предучилищен етап да имат набор от минимални дигитални компетенции, различни от това да си играят. При първото затваряне през 2019 г. за седмица успяхме да пренасочим работата си онлайн до колкото беше допустимо и удобно за родителите. Получихме добри отзиви от родителите. Това, че вече разполагахме с образователната платформа „Умни дечица“ и облачната ни система много помогна и улесни адаптацията на педагозите към новата ситуация.

– Какво, според Вас, е важно да се направи, за да се обезпечи напълно работата Ви?

– Първо да се осигурят персонални преносими компютри/лаптопи/ на всички педагогически специалисти, не само на тези в училищата. Да се дигитализират още повече процеси в администрацията и педагогическата работа. МОН е поело по този път и аз лично с нетърпение очаквам новия единен електронен дневник. Също така да се инвестират повече пари в това да се реновират дворовете на детски градини и училища, за да може да се направи цялостна модернизация и да се създадат повече външни пространства за обучение. Като цяло олекотяване на администратвните тежести на образователните институции.

– Какъв е Вашият опит с „Умни дечица“? Как Ви помага в ежедневната работа?

– Както казах, разполагаме с абонамент от преди пандемията и платформата много ни помогна още при първото затваряне. Също така те се усъвършенстваха и това, че имаме заредени всички издателства и можем да работим от всяка точка на света, е изключително удобно. Наблюдаваме с интерес и с удоволствие откриваме новите възможности, които ни се предлагат от тази година. Учителите сами ще могат да правят образователните игри, така ще могат да отговарят на персоналните нужди и умения на децата от групата и изисквания на педагога.

– Какво бихте пожелали на колегите си?

– Здраве и много положителни емоции, повече спокойствие и да имат вяра, че и това ще мине.

Снимка:  ДГ 184 „Мечо Пух“ и личен архив