Учители

Антъни Салсито: Ще преодолеем образователните неравенства!

Преди няколко дни по време на Глобалния форум „Партньори в познанието“ от Майкрософт анонсираха мащабни инвестиции в полза на световното образование. $ 250 млн. ще бъдат дадени за развитието на програмата, която е вече с десетгодишна история, а $ 75 млн. ще отидат в тежката борба с образователните неравенства по света. Въпросната инвестиция се прави в сътрудничество с шест от най-авторитетните хуманитарни организации на планетата.

Вицепрезидентът образование в Майкрософт Антъни Салсито обяснява какво води него и компанията в желанието да участват в създаването на новото поколение от световни лидери. В публикация в един от блоговете на софтуерния гигант, чрез своите лични впечатления, той обяснява цялостната мотивация за предприемане на такава мащабна стъпка.

Мрежата на учителите новатори teacher.bg ви представя текста с незначителни съкращения. Оригиналният текст можете да намерите ТУК.

Една от големите привилегии в моята работа е, че всяка година в Майкрософт сме домакини на Глобалния форум „Партньори в познанието“ – олимпиадата на съвременното иновативно образование. Всички участници в него (тази година бяха повече от 500 от над 80 страни) са забележително, но бях наистина разтресен, когато една жена на име Муназа Риаз излезе сияеща на сцената (на снимката), за да получи наградата си и развя флага на държавата си.

Помислете си за огромните предизвикателствата и трудности пред Муназа, за да стигне до тази сцена. И все пак тя е просто един учител, който е видимата част на постиженията на океана от училища, които нямат тези възможности – липса на обучения и дигитален достъп.

Облакът и облачните услуги, за които говорим толкова много в последно време предлагат огромен потенциал. Без достъп до тях обаче обещаните възможности са лишени от реално съдържание. В Хаити и огромна част от Африка, особено на юг от Сахара, 90% от училищата в селата нямат електричество. Без него дигиталният достъп е немислим, а това все повече разделя младите хора по света.

Днес близо 1 мрд. на планетата са изправени пред т.нар. „образователно неравенство“. Пропастта пред тези, за които стана дума и хората с възможности да използват новите технологии е все по-голяма. Наскоро генералният директор на Майкрософт Стийв Балмър обяви кампания за създаване на възможности за 300 млн. млади хора по света, която да помогне чрез приобщаване към цифровите технологии и изобщо чрез образование да им даде шанса да са част от промяната на света.

Ние в Майкрософт твърдо вярваме в силата на технологиите и за да затворим тази празнина между тези два свята решихме заедно с нашите партньори да инвестираме $ 75 млн. за справяне с образователните неравенства. С нас в тази кампания са шест от най-силните хуманитарни организации в света – World Vision, British Council, SOS Children’s Villages, Plan International, International Rescue Committee и Catholic Relief Services.

Тази инвестиция, заедно с $ 250-те млн., в „Партньори в познанието“ в следващите пет години, отъждествяват нашия ангажимент за цялостна трансформация на образователните системи по света, чрез дигитален достъп на младите хора и чрез развитие на капацитета на техните преподаватели.

Spark a Child’s Digital Future (www.worldvision.org/bethespark) стартира в Кения и обхваща цяла Субсахарска Африка и около нея в следващите пет години. Индивидуално дарение от $ 100 може да помогне за гаранцията, че младите хора в района ще имат възможност да получат нови възможности, а техните учители – допълнително професионално развитие.

виж видео


Моделът може да работи и в най-трудните места на планетата ни. Примерът е с училище в Кения, което се намира на 35 км от най-близкия асфалтов път, на място без ток в размер на 30 кв.км. Благодарение на нашето партньорство и успешното интегриране на съвременните технологии, училището започна да добива електричество чрез соларни панели, а Интернет чрез 3G достъп. Нещо повече – започна да печели по $ 200 на месец от странични дейности, като разпечатване, зареждане на мобилни телефони, офлайн и онлайн образователно услуги.

Подобни достижения станаха възможни и заради смесения модел на Windows Server MultiPoint, който визуализира един компютър на много работни станции. Това драстично намалява цената на хардуера, потреблението на енергия и изобщо разходите за поддръжка, които падат с 80%! Тази технология е отлично решение за подобни места по света.

Аз съм обнадежден, че образователните неравенства ще бъдат преодолени. Вярвам, защото виждам в хора като Муназа верни помощници в това дело. Заедно с нейния ентусиазъм и големия опит на Майкрософт и партньори, вярвам че ще участваме в създаването на следващото поколение световни лидери.

Още по темата

Всичко от Глобалния Форум на Майкрософт „Партньори в познанието“

снимка: Microsoft © All Rights Reserved