Ученици

Ако гледаме оценките – в Плевен е най-доброто средно образование

Къде се намират профилираните езикови учебни заведения и професионални гимназии по отношение на средното образование – оказва се, че в Плевен. Това сочи справка в регистъра на дипломите за средно образование, който поддържа Министерството на образованието и науката. Според информацията в Плевен средният успех на зрелостниците от профилираните езикови и математически гимназии е отличен 5.55.

През 2014 г. средната оценка на завършилите средно образование в областта е била 5.65, през 2015 г. тя спада до 5.47, а през 2016 г. се покачва леко до „отличен 5.55“. Пазарджишките и софийските ученици, учещи в профилирани гимназии, са показали втори по успех резултати – 5.42. На трето място са зрелостниците от езиковите и математическите гимназии в Кърджали със среден успех 5.38. С доста добри резултати могат да се похвалят и профилираните училища от Търговище (5.37), Пловдив (5.33) и Видин (5.33), които са съответно на 4-та и 5-а позиция.

На другия полюс пък е Разград, където са регистрирани едни от най-ниските оценки от дипломи за средно образование и в профилираните (5.07), и в професионалните гимназии (4.06), и в СОУ-тата (4.37), пише в. „Сега“. Професионалните училища традиционно са доста по-назад по оценки на възпитаниците си, където най-високият среден успех принадлежи на Монтана – 4.66. Най-зле пък се представят учениците от езиковите и математическите школа в областите Смолян, Разград, Перник, Сливен и Шумен с оценки между 5.06 до 5.09.

И най-ниските резултати на профилираните гимназии обаче са по-високи от най-високите средни оценки в СОУ-тата. От този вид училища най-добре се представят средните училища в Търговище, постигнали оценка 5.01. Втори по успех – с оценка 4.99 – са младежите от средните училища в Русе, които миналата година деляха челната позиция с връстниците си от Търговище (двете области бяха с еднакъв резултат – 4.91). На второ и трето място по успех на зрелостниците, както и миналата година, са съответно плевенските (4.92) и смолянските СОУ-та (4.87), а петата позиция е за областите София и Хасково (4.82). Изненадата тук поднасят хасковските ученици от среднообщообразователните училища, които постигат най-голямо подобрение на успеха си от 2015 г. – от 4.53 на 4.82 (плюс 29 стотни).  В края на класацията по успех продължават да стоят младежите от СОУ-тата от Разград – 4.37. Следващите на дъното са учениците от Варна (4.44) и Бургас (4.47), които и миналата година бяха с най-ниските резултати.

Образованието в спортните и професионалните училища се затвърждава с най-ниско качество, показват данните от регистъра на МОН. Най-високият резултат сред спортните училища принадлежи на София-област – едва 4.78 (при оценка 5.09 за м.г.), следвани от Смолян – 4.72. Успехът на учениците от професионалните училища пък е дори още по-нисък. В тази група с най-висок резултат могат да се похвалят учениците от професионалните школа в Монтана (4.66), Кърджали и София-град (4.64), Пазарджик (4.56), Благоевград (4.55) и Плевен и Пловдив (5.33). Най-слаби резултати имат учениците от професионалните училища в Разград (4.06).

Източник: actualno.com