Институции

ZOR с първа награда от Българската уеб асоциация

На официална церемония на 28 юни образователната онлайн игра за тийнейджъри „Зона на риск“, разработена от Националния център за безопасен Интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ и техния партньор ИТ-компанията „Уеб сървисис“, бе обявена за най-добър продукт в категория „Наука и образования“.

Конкурсът Български награди за уеб се организира за четвърта поредна година от Българска уеб асоциация (BWA) и цели да поощри професионализма в уеб, като стимулира добрите практики.

„Зона на риск“ е онлайн игра с триизмерна графика от тип куест, предназначена да образова по подходящ начин тийнейджърите за правилата за безопасно ползване на интернет и мобилните технологии. Целта на играта е по увлекателен начин да накара тийнейджърите да се замислят над рисковете в интернет, както и да популяризира дейността и услугите на Националния център за безопасен интернет и възможностите да се обърнат за помощ и подкрепа при сблъскване с проблемна ситуация онлайн. Играта е озвучена, но има и субтитри, за да е достъпна и за деца с увреден слух.

Играта е оценена високо и от Европейската мрежа от центрове за онлайн безопасност Insafe, като спечели второ място в конкурс на мрежата за онлайн ресурси през март 2012 г.