Ученици

XXI Международна олимпиада по астрономия

Задачата на образованието е не само да формира знания, но и да развива креативното мислене и любовта към науката на учениците. С тези думи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян. За пръв път България е домакин на Олимпиадата, в която ще вземат участие 79 ученици от 16 страни.

Олимпиадата ще се проведе в три тура – теоретичен, практически и наблюдение, в обсерваторията в Рожен. Участниците ще бъдат разпределени в две групи – младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).

Пред младите астрономи Стаматов обясни, че астрономията, като всяка наука, е територия на смелите и дръзки хора, които могат да променят света.

Отборът на България в Олимпиадата се състои от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната Oлимпиада в руския град Казан, която се проведе през 2015 година.

Подготовката на отбора ни беше осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник“ – Варна, Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, както и от Никола Каравасилев от СУ „Св. Кл. Охридски“.

Източник: МОН