Мнения

Windows MultiPoint Server 2011 – технология с бъдеще

Нелсън Мандела е казал: „Образованието е най-мощното оръжие, което може да използвате, за да промените света!“

Образованието е основен приоритет на всяка една държава, която чрез постиженията на своите ученици и студенти, се стреми да отговори на световната конкуренция.

В началото на януари в Лондон се проведе BETT (British Educational Training and Technology Show) – най-голямото събитие за нови технологии в образованието, чиято цел е да покаже как съвремените технологии ще подобрят образованието в целия свят.

Една от темите беше Windows MultiPoint Server 2011, който е сред продуктите на Майкрософт, разработени за да осигурят на преподаватели и учащи се по-добър достъп до съвременните технологии, при това на добра цена. Един от проблемите на образователните лидери, които имат огромно желание да се докоснат до последните технологични постижения обаче е липсата на финансов ресурс в институциите, които представляват.

Майкрософт разбират тези техни затруднения, както и че често не разполагат с необходимата IT поддръжка. Целта на Windows MultiPoint Server 2011 е да отговори на тези предизвикателства и учители и ученици да ползват на практика един компютър, който поддържа множество потребители. Това ще намали разходите за закупуване на повече компютри, за хардуерни продукти, както и за текущи разходи по поддръжка и електроенергия.

Използването на Windows MultiPoint Server 2011 означава, че всички свързани с него ползват Windows 7, но като използват свои собствени клавиатура, мишка и монитор, свързани с „хост“ компютър или чрез LAN връзка.

До момента продуктът е тестван многократно, едни от пилотните райони са Белвю и Султан (САЩ, щат Вашингтон)

ИТ ръководителите в тези академични институции, като мениджърът по експлоатация на мрежата в Белвю Джейсън Голеч и технологичния координатор в Султан Дейв Муун, споделят известните вече опасения, свързани с разходите по материалната база. Те признават че Windows MultiPoint  Server 2011 е идеалното решение на подобни проблеми – спестяват се много разходи, а възможностите на продукта са на много високо ниво.

Тяхното мнение споделя и Дан Чаплик, възпитател от училищен район Султан. Той е категоричен, че Windows MultiPoint  Server 2011 е оказал положително влияние върху тяхната технологична визия.

„От икономическа гледна точка услугата е феноменално решение“, не пести суперлативи Чаплик.

На Windows MultiPoint Server 2011 се признава и приносът му за подпомагане на добрата учебна среда за децата.

Мощната комбинация от Майкрософт технологии, включваща Microsoft Windows 7, Office 2010, Windows Server и MultiPoint Application Virtualization придава завършеност на услугата. Например чрез използването на последната от изброените програми може да се зареди изображение едновременно на няколко компютъра, като това спестява време.

Всичко това в крайна сметка се превръща в отличен способ за намаляване на разходите. Джейсън Голеч е изчислил спестяване в размер до $ 135 000 от хардуер, разходи по мрежата и окабеляване. Сума, която би могла да се вложи за други училищни дейности.

Предполага се, че отзивите от страна на преподавателите също ще бъдат положителни.

Препоръчително е да се посети сайта на Microsoft Connect и изтегляне на Release Candidate (https://connect.microsoft.com/wms/SelfNomination.aspx?ProgramID=5532&pageType=1). MultiPoint Server 2011 ще е на разположение за закупуване и използване през второто тримесечие на 2011 г.

„Ние също вярваме, че образованието е най-мощното оръжие за промяна на света. И ще продължаваме със същата страст да предоставяме технологиите, необходими за развитието на нашите учители и ученици“, зявяват от Майкрософт.

Оригинален текст: http://windowsteamblog.com/windows/b/business/archive/2011/01/10/introducing-windows-multipoint-server-2011.aspx