Мнения

Windows 7 е с уникалната характеристика тъчскрийн

Най-новата операционна система на Майкрософт – Windows 7 ще е налична в търговската мрежа от 22 октомври. Една от най-съществените характеристики на операционната система е „Touch”, която се състои в чувствителност на екрана към докосване.
 
Досегашните потребителски операционни системи за персонални компютри не поддържаха тази функция дори и ако дисплея притежава тъчскрийн характеристики. Windows 7 позволява (при наличие съответните характеристики на монитора) потребителят да взаимодейства със софтуера с докосване на иконките, бутоните и т.н., показващи се на екрана и по този начин компютърът да се използва без мишка. Операционната система също така предоставя възможността за Multi TouchScreen – т.е. чувствителност на дисплея към повече от едно докосване едновременно, което до неотдавна съществуваше само в iPod.
 
Тази характеристика е особено полезна в преподаването с използване на информационни технологии и с таблетни компютри поради значително по-големите възможности за интерактивност на учебното съдържание.
 
Във връзка именно с тези предстоящи характеристики на Windows 7 производителите на хардуер създадоха модели преносими компютри с тъчскрийн дисплеи.
 
Напр. Latitude 2100 се предлага с тъчскрийн дисплей по избор. Gigabyte Technology предложи модела Gigabyte Touchnote, който е с въртящ се дисплей и свиващ се върху клавиатурата, което го превръща и в таблет освен в преносим компютър.
 
Все още производителите не са обявили преносими компютри с мулти тъчскрийн характеристики на дисплеите, но според анализатори такива ще се появят едновременно с пускането на Windows 7.
 
Мулти тъчскрийн дисплея предоставя възможност напр. за пълна навигация в уеб сайт, електронна таблица и текстов документ през малък дисплей на нетбук, също така потребителите имат възможност да приближават и отдалечават клетка в електронна таблица и да редактират формула по-бързо отколкото с клавиатурата и тъчпада на нетбука и мн. др. подобни удобства.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/