Мнения

Windows 10 по-лек с 45%

От Microsoft се опитват да облекчат собствениците на таблети и ноутбуци Windows с малко дисково пространство. На един 32-гигабайтов таблет операционната система и файловете за възстановяване могат да заемат повече от половината свободно пространство и да оставят на потребителя едва 10GB за лични данни. В Windows 10 обаче това ще се промени.

В официалния си блог софтуерната компания потвърди, че работи върху няколко начина, които да освободят максимално много дисков капацитет, но без това да влияе негативно на платформата.

Един от начините, вече реализирани при последната предварителна версия на Windows 10, е компресиране на системните файлове. Опцията стана достъпна в Cleanup Utility, вграден инструмент за почистване на диска. Как ще повлияе компресирането върху производителността на устройството, от компанията не уточняват, но обещават, че по този начин може да се спестят между 1,5GB и 2,6GB според това дали платформата е съответно 32- или 64-битова.

Освен това Windows 10 ще спре да използва отделни архиви за възстановяване на информацията. Новата операционна система ще създава файловете наново, като използва действащите към дадения момент. Преимуществото е, че освен много по-малко място процедурата ще се извършва по-бързо и след това няма да има нужда всички обновления да се инсталират наново – нужните файлове вече ще са в последната свалена версия. Това ще спести между 4GB и 12GB.

Сумарно, заеманото от системата пространство може да се свие с до 45%.

От Microsoft отбелязват, че подобни нововъведения ще бъдат достъпни не само при новите устройства, с вградена Windows 10, но и при повечето съществуващи компютри и таблети, съвместими с бъдещата версия на Windows.

Текст: fbr.bg