Институции

SMS-ите изместват директната комуникация при тийнейджърите

Ежедневното използване на мобилни телефони от тийнейджърите в САЩ се е увеличило в изминалите 18 месеца – от 38% през февруари 2008 г. до 54% през септември 2009 г.

 

Увеличава се не само честотата, а и количеството на изпращаните съобщения – 1/2 от тийнейджърите изпращат 50 бр. или повече съобщения средно дневно и 1/3 изпращат повече от 100 текста дневно. По-големите тийнейджърки – на възраст между 14 г. и 17 г. изпращат средно по 100 съобщения на ден – до цялата кохорта от приятели. По-младите момчета тийнейджъри изпращат най-малко съобщения – средно 20 на ден.

 

Това посочват резултати от проучване на организацията Pew Internet & American Life Project (www.pewinternet.org), изследващо как подрастващите използват мобилните телефони.

 

Данните от проучването не са представителни за България, но предвид начина, по който българските ученици използват мобилните си телефони, е показателно за това какво значение придобиват тези устройства за тийнейджърите и у нас.

 

Текстовите съобщения по мобилен телефон (SMS) се превръщат в основният начин, по който тийнейджърите комуникират със своите връстници, измествайки контактът лице в лице и дори други електронни комуникационни канали – електронна поща, програми за чат и телефонни разговори.

 

Телефонният разговор обаче, остава предпочитаният начин за достигане до родителите за по-голямата част от тийнейджърите.

 

Резултатите от проучването са показателни и за това, че средствата, с които се използва същата информация, която е използвана и преди, са напълно различни – огромна част от информацията днес е дигитална и ние я управляваме за нуждите ни посредством компютър, мобилен телефон и т.н., които средства служат и за развлечение и в този смисъл най-младите днес се учат и играейки, която тема вече бе разгледана в Teacher.bg.

 

Пълният текст на доклада от проучването може да бъде свален от тук в PDF на английски език.