Институции

PureSight – най-добрата програма за родителски контрол според ЕК

Според проучването SIP Benchmark II, финансирано по програма „Безопасен Интернет” на ЕК, продуктът PureSight Owl е най-добрата програма за родителски контрол на пазара по отношение на функционалност, сигурност и цялостна оценка на представянето, както за деца под 12, така и за юноши. Програмата дава възможност за контролиране на интернет достъпа на детето през компютър, лаптоп, смартфон и таблет. Родителите могат да блокират вредно и незаконно съдържание, да програмират часове за достъп до интернет и да настроят получаване на известия за съмнителни контакти в социалните мрежи или платформите за чат. Лидерът в класацията е следван от програмата Norton Online Family, която има предимството да бъде безплатна. Цялата класация можете да видите тук.

Проучването SIP Benchmark II е инициатива на ЕК, в рамките на която се тестват задълбочено основните функционалности и ефективността на най-използваните програми за родителски контрол в Европа. Продуктите се оценяват от независими експерти с различни критерии в две възрастови групи: под 12 години и над 13 години. Проучването цели да предостави актуална и полезна информация на родителите как да изберат съответстваща на техните нужди програма за родителски контрол.

Според данни от европейското проучване „Децата на ЕС онлайн” в България само 12 % от родителите използват програми за родителски контрол, за да блокират или филтрират незаконно и вредно за деца съдържание. Подходяща програма за родителски контрол изцяло на български език е Child Defender, разработена от Фондация Делфин.

Източник: safenet.bg