Училища

PISA ще учи децата да анализират текст

Препитването след седми клас и на матурите вече ще бъде подчинено особено много на въпроси от типа PISA, като целта е учениците у нас да показват по-високи резултати при периодичните изследвания на организацията.

След последното такова стана ясно, че 70% от нашите деца обичат да четат, но за съжаление много от тях не показват разбиране на текста. Българските ученици наблягат на списания, а когато стане въпрос за анализ на литературно произведение – проблемите лъсват.

Елементите на изпита от международното изследване PISA ще бъдат вкарани в системата, за да се подготвим за следващото проучване, обявиха хората на проф. Сергей Игнатов, цитирани от „24 часа“. С това от образователното ведомство се надяват да сложат край на зубренето и налучкването и да научат децата да анализират информацията.

PISA е международно изследване за грамотността на 15-годишните Организира се от консорциум, който обединява водещи международни организации в областта на оценяването на постиженията на учениците. У нас проектът се осъществява от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование на министерството на образованието. Следващото такова изследване ще е през 2012 година.

Oще по темата